25 Nisan 2012 Çarşamba

felsefenin tesellisi - alain de botton




Keyifli olsun, sıkmasın, muhtevası ciddi şeyler anlatsın, sanki doktora yapıyormuş gibi ağır konuları işlesin, öğretsin, vursun, kırsın, çarpsın... Çoğu insanın hayalindeki kitap profili böyledir. bu profili arayanlar için en uygun kitap da budur. 


Gel gelelim kitabımıza: 


Öncelikle bir Alain de Botton yapıtı! (((eko)))


6 büyük filozofun hayat felsefesini ele almış, bu arada hayat felsefesi ne kadar garip bir tamlama; benim felsefem şu, benim felsefem bu; bu benim ideolojimdir, şu da senin. Belki de böyle olmayacaktı, topluma ayak uyduralım derken bileğimizi bükmüş olabiliriz. 


Hasılı filozoflarımız: sokratesepikurossenecamontaigneschopenhauernietzsche.


Kitaptaki her üstadla Nietzsche hariç, yüz yüze oturup sohbet etmek isterim. Niçe de bıyıklarından kaybediyor, ciddi konuşamam onun karşısında. 


Dağınık bir inceleme oldu,(belki de olmadı bile, bugün havamda değilim) bir kaç not ekleyip bitireyim:  Niçe her gün dağın zirvesine çıkardı ki bu sayede "uberman" konseptini oluşturabildi. Montaigne, Salih Mirzabeyoğlu'nun  el üstünde tuttuğu avrupalı filozoflardandır. Schopenhauer ise mutlaka tanınması gereken dostlardan, çünküleyim kendisi ziyadesiyle dengesizdir ve onun bu halini incelemek usun dizaynına ve gelişimine çok fazla şey katar.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder