19 Mart 2012 Pazartesi

iş işten geçti jean-paul sartre

Bilirsiniz meşhur 90 yapımı /hayalet/ diye bir film vardı, işte o film bu kitap! yani filmi kitaptan uyarlamışlar //anlaşılmamış olma ihtimali üzerine eğilirken düşmemeye çalışmak// sartre ın üslubuna alışkın olmayanları aa diye bi düşündürebilir belki. Bir cümle var kayda değer diyor ki: //ne kadar şans verilirse verilsin insan aynı hatayı hep tekrar eder// 

kitap üzerine yapılan bir konuşma
-insan hata yaptığını farketmediği sürece,kafa aynı kafa, yol aynı yol (x)
-Yani eskilerin deyimiyle:
-Nato mermer nato kafa(y)
-Farkında oldukları zaman dahi Cenab ı hak tarafından ruhumuza iliştirilmiş bazı mefhumlar nedeniyle tekrarlarız kimi hataları.
Nalan ve Ferit //peyami safa nın Fer-it''i değil, hani şu ismiyle müsemma olan peşinde bir it dolandığını tahayyül eden Ferit// hayal edin: bu ikisi 140. maddenin vermiş olduğu avantajla birbirleri için yaratılmış ruhlar olduklarını öldükten sonra anlıyorlar. -peki o zaman hadi dünyaya geri dönün 24 saat içinde uyum sağlayın denildiği vakit tekrar ölümlerine sebebiyet veren mevzuların peşinde koşturuyorlar.. Aşk var evet insan bir diğeri için ruhunu bile verir canını bile verir evet ama hepsi palavra be Ahmet sen git onu edebiyat kitaplarında insanları etkilemek için yaz. Yok öyle bir şey. /ben/

2 yorum:

  1. Hayalet filminin Sartre'nin romanindan uyarlandigini bilmiyordum, çok şaşırdım. Bu arada Peyami Safa'nin romanının konusu da çok ilgincmis.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eren merhaba,
      Hayır tam olarak uyarlanmış değil aslında, sadece çok andırıyor, etkileşimler var, yorumlarken öyle bir kaptırmışım kendimi zamanında.

      Sil